Do góry

Dodatki Przepis na:

Marchewki w curry z piekarnika

Marchewki w curry z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 1938

Dodano:

Odsłon: 229

Słodka marchewka zapiekana w pikantnej przyprawie curry to prosty sposób dodanie tego pysznego warzywa do naszej diety. Idealnie pasuje jako dodatek do każdego dania mięsnego oraz wegetariańskiego.

Składniki

  • marchewki
  • przyprawa curry (pikantna lub łagodna)
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • garść kolendry lub natki z pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Marchewki w curry z piekarnika

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
    Płaską blachę wyłożyć folią lub papierem do pieczenia.
    Kolendrę lub natkę pietruszki drobno posiekać.
    Marchewki obrać, opłukać, dokładnie osuszyć i pokroić po przekątnej w niezbyt grube plasterki.

  2. Następnie wrzucić plasterki marchewek do miski, skropić oliwą z oliwek, doprawić przyprawą curry oraz solą do smaku (ilość w zależności od tego jak bardzo pikantne smaki lubimy) i dokładnie wymieszać.
    Tak przygotowane rozłożyć równomiernie w jednej warstwie na przygotowanej blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.

  3. Piec do momentu uzyskania ulubionego przez nas stopnia podsmażenia.

    Podawać na ciepło posypane wcześniej posiekaną kolendrą lub natką pietruszki jako przekąskę albo dodatek do ulubionych dań obiadowych.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń