Do góry

Dodatki Przepis na:

Nocny chleb pszenno - owsiany

Nocny chleb pszenno - owsiany

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 130

Dodano:

Odsłon: 2269

Smaczny i łatwy do zrobienia chleb pszenno - owsiany z ziarnem słonecznika. Chrupiący z wierzchu i miękki w środku.

Składniki

  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2szkl. mąki pszennej
  • 2szkl. mąki owsianej
  • 0,5szkl. ziaren słonecznika + do posypania
  • 1 łyżka oleju
  • 2szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżka płatków owsianych
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wkruszyć drożdże. Wsypać sól i cukier. Wlać olej. Dosypać mąkę pszenną i owsianą oraz ziarno słonecznika. Na koniec dolać letnią wodę. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia rano wyrośnięte ciasto przełożyć na blat obsypany mąką pszenną i zagnieść szybko ciasto. Ciasto uformować w bochenek i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wysypanego mąką pszenną. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować wierzch chleba wodą i posypać słonecznikiem i płatkami owsianymi. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i w tejże temperaturze piec go około godziny. Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika. Jeszcze ciepły wyjąć z naczynia żaroodpornego i wystudzić do końca na metalowej kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń