Do góry

Dodatki Przepis na:

Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 510

Dodano:

Odsłon: 99

Warzywa zapiekane w piekarniku - proste i przepyszne. Znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju mięs lub ryb.

Składniki

  • ziemniaki
  • 2 czerwone papryki
  • cukinia
  • główka czosnku
  • 2 duże cebule białe
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczone warzywa

Przygotowanie

  1. Nagrzać piekarnik do 250 stopni Celsjusza.
    W międzyczasie przygotować płaską blachę do pieczenia - ułożyć na niej papier do pieczenia.
    A także dokładnie umyć i osuszyć ziemniaki, cukinię i paprykę.

  2. Ziemniaki pokroić - na pół, później każdą połówkę na pół, każdą ćwiartkę także na pół, a tak powstałe kawałki na grubsze plastry.

    Pokrojone przerzucić na blachę - równomiernie, tak aby tworzyły tylko jedną warstwę.

  3. PRZYGOTOWAĆ WARZYWA:

    Pokroić cukinię w okrągłe plastry i wrzucić na blachę do pieczenia - pamiętając aby rozłożyć ja równomiernie.

    Z papryki wykroić gniazda z pestkami i także pokroić je w odpowiadającej nam wielkości kawałki. Po czym przerzucić na blachę, równomiernie.

    Cebule obrać, przekroić na pół po czym każdą połówkę także na pół i wtedy na odpowiadającej nam grubości plastry. Dorzucić na blachę równomiernie.

    Główkę czosnku obrać, każdy ząbek przekroić wzdłuż na pół i dorzucić do pozostałych warzyw na blachę.

  4. Tak przygotowane warzywa polać oliwą z oliwek.
    Następnie "porządnie" doprawić wszystko solą - na blasze znajduje się dużo warzyw o słodkim smaku.
    Po czym posypać wszystkie warzywa czarnym pieprzem, suszonym tymiankiem oraz suszonym rozmarynem - tak aby pokryć wszystkie warzywa.
    Na koniec oprószyć wszystko słodką papryką w proszku.

  5. Blachę z warzywami włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika.
    Piec ok. 35 -40 minut. (jak zawsze stopień podpieczenia zależy od naszego gustu oraz od piekarnika jaki posiadamy)

  6. Kiedy warzywa są już odpowiednio (dla nas) podpieczone - wyciągnąć blachę z piekarnika.

    Warzywa można podawać z ulubionymi dodatkami - dipami, sosami, ryżem, gotowanymi ziemniakami, a także z każdym rodzajem mięsa lub ryb.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń