Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze myślałam, że pieczenie chleba to trudne i czasochłonne zajęcie... Do tej zabawy jako pierwszy zabrał się mój mąż (kiedy po dwóch dniach od zakupu znalazł w chlebaku spleśniały chleb). To co? Ja nie dam rady...? Zapraszam!
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Smak wiosny!
Odsłon: 693
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 53
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 687
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Smak wiosny!
Odsłon: 693
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 53
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 687
Składniki
Zaczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1 łyżkę mąki i zalewamy 2 szkl ciepłej wody (odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia).
Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy resztę mąki, sól, oliwę i opcjonalne dodatki i zagnuatamy aż przestanie się kleić do rąk (ja używam robota planetarnego, więc zajmuje to chwilkę, ale ręcznie bez problemu też zagnieciemy).
Dwie keksówki smarujemy masłem (możemy obsypać płatkami owsianymi). Ciasto dzielimy na pół, formujemy kształtne ruloniki i wkładamy do foremek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1h.
Chleb smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem, pieczemy na termoobiegu w 180 st C ok 30-40 min aż będzie rumiany. Po wyciągnięciu z foremek możemy ciepły jeszcze chleb owinąć wilgotną ściereczką - będzie się dobrze kroił. Gwarantuję, że pierwszy zniknie suchy albo tylko z samym masełkiem... Smacznego!