Do góry

Dodatki Przepis na:

Rosół z ryżowym "Raffaello"

Rosół z ryżowym Raffaello

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 788

Dodano:

Odsłon: 1386

Prostota i elegancja tak można w dwóch słowach ująć to danie. Niby nic nadzwyczajnego, mięso i ryż, a dzięki takiej formie podania zwykłe pulpeciki mięsne awansują do rangi „dania ekskluzywnego”.

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 cebula dymka – drobno posiekana
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż moczyć w wodzie przez około 2 godziny. Po tym czasie dokładnie odcedzić i wysypać na duży płaski talerz.

  2. Mięso wymieszać z posiekaną dymką, utartym parmezanem oraz roztrzepanym jajkiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem

  3. Mokrymi dłońmi formować z masy mięsnej kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczać dokładnie w ryżu i układać w naczyniu do gotowania na parze (wyłożonym uprzednio gazą!).
    Gotować na parze przez 20-25 minut. W tym czasie ryż napęcznieje i nasze mięsne kulki będą wyglądały jak czekoladki Raffaello lub małe, białe jeżyki.

  4. Tak przygotowane pulpeciki smakują wspaniale zarówno z rosołem jak i z zupą pomidorową.

  5. PS Przepis zaczerpnięty z cincin.cc
    http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=32260

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 01 grudnia 2014 Ciekawy przepis, a prezentacja świetna :-), muszę wypróbować :-).

17 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń