Do góry

Dodatki Przepis na:

Schaby wieprzowe wędzone w garnku.

Schaby wieprzowe wędzone w garnku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1428 Ocena: 18420

Dodano:

Odsłon: 14827

Kolejne schaby uwędzone w garnku, polecam, wędlinka bardzo smaczna.

Składniki

  • schab bez kości bez narostów 1 kg.
  • schab z narostami 1,2 kg.
  • woda 1 litr
  • liść laurowy połamane 5-6 liści
  • ziele angielskie 10-12 ziaren
  • czosnek z łuskami 5-6 zębów
  • peklosól 80 gram
  • cukier 10 gram
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie solanki, peklowanie:

    W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier, mieszamy żeby rozpuściła się peklosól i cukier. Solanką zalewamy kawałki mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką.

  2. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso.

  3. Osuszanie:

    Po czasie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą wodą i osznurowujemy. Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin.

  4. Wędzenie:

    Po czasie osuszania wędzimy w garnku na zrębkach olcha/buk, w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny, podpiekamy kolejną godzinę, w temperaturze 80 stopni Celsjusza.

  5. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.

  6. Wędlina po przekrojeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

romeks 03 lipca 2017 Ciekawy sposób do mieszkania w blokowisku. Pytanie 1. Gdzie podziewa się dym?
Pytanie 2. Jakiego barwnika(czerwonego) użył producent sznurka?
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń