Do góry

Dodatki Przepis na:

Szybki chleb bez wyrastania

Szybki chleb bez wyrastania

Autor:

Przepisów i artykułów: 396 Ocena: 3608

Dodano:

Odsłon: 516

Uwielbiam domowe pieczywo i jego wspaniały zapach unoszący się podczas pieczenia w domu. Najbardziej lubię te prawdziwe chleby, które wymagają większego nakładu pracy, jak i czasu. Począwszy od wyrastania po składanie. Takie pieczywo przywołuje wspomnienie dawnego chleba z czasów dzieciństwa. Czasem jednak są sytuacje awaryjne, w których muszę przygotować chleb na już! I tu świetnie sprawdza się przepis na szybki i jakże prosty do wykonania chleb. Bez wyrastania, bez czekania! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką i wstawić do piekarnika. Już po godzinie możemy cieszyć się pysznym, mięciutkim i puszystym chlebem. Prawda, że proste? To najprostszy chleb na świecie, bez konserwantów i zbędnych dodatków. Po prostu wiesz, co jesz.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 litr ciepłej wody
  • 10 łyżek płatków owsianych górskich
  • 5 łyżek ziaren słonecznika *
  • 10 g drożdży suchych **
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szybki chleb bez wyrastania

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, dodajemy płatki owsiane oraz ziarna słonecznika i mieszamy, aby połączyć składniki. Na środku robimy dołek, dodajemy cukier, drożdże i 2-3 łyżki wody. Mieszamy widelcem składniki, zabierając trochę mąki tak, aby uzyskać zaczyn. Odstawiamy na 10 do wyrośnięcia.
    Kiedy zaczyn jest wyrośnięty i gotowy dodajemy sól i ciepłą wodę. Całość mieszamy dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły. Dwie keksówki o wymiarach około 25x12 cm smarujemy masłem. Można obsypać je mielonymi otrębami, ale nie jest to konieczne. Ciasto przekładamy do keksówek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez godzinę z funkcją gora-dół. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

  2. * można pominąć lub użyć innych nasion np. konopi, dyni czy siemienia lnianego
    ** jeśli użyjecie drożdży instant, nie trzeba ich aktywować. Wystarczy wymieszać je z pozostałymi składnikami i gotowe

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń