Do góry

Dodatki Przepis na:

Szynka wieprzowa w ziołach, parzona.

Szynka wieprzowa w ziołach, parzona.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1423 Ocena: 18414

Dodano:

Odsłon: 1033

Parzona, delikatna wieprzowa szynka, idealna na kanapki.

Składniki

  • Surowiec:
  • szynka wieprzowa bez kości 1,7 kg
  • Przyprawy:
  • sól 20 g/kg
  • czosnek granulowany 3g/kg
  • przyprawa do mięsa 3 g/kg
  • pieprz ziołowy 3 g/kg
  • Dodatkowo:
  • siatka
  • rękaw do pieczenia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szynkę myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami, nacieramy zmieszanymi, suchymi przyprawami. Natartą przyprawami szynkę zakrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wkładamy szynkę do siatki i do rękawa piekarniczego, zawiązujemy z obu stron. Ponownie wkładamy tak zapakowaną szynkę na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmujemy szynkę z lodówki i parzymy ją w temperaturze 80 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 68 stopni Celsjusza (mnie wyszło 160 minut).

  2. Szynkę studzimy w wodzie w której się parzyła.

  3. Ostudzoną szynkę wyjmujemy z rękawa do pieczenia i z siatki. Kroimy w plastry i zajadamy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń