Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W polskiej tradycji w wigilię do barszczu czerwonego dodatkiem są uszka z grzybami. Polecamy ulepić je według naszego przepisu, w którym zamiast bułki tartej dajemy mielone orzechy włoskie. Uszka są doskonałe! Przepis pochodzi ze starego zeszytu babci Kseni.
Proponuję dziś przepis na uszka z pieczarkami, ponieważ grzyby nie są wskazan...
Odsłon: 18666
Przepyszna i bardzo prosta sałatka z dodatkiem uszek z farszem z pieczarek, m...
Odsłon: 6256
Polecam przepis na pyszne tradycyjne uszka wigilijne, które można zrobić w dz...
Odsłon: 8260
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 564
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 230
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 416
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3821
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 4246
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 564
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 230
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 416
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3821
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 4246
Składniki
Zarabiamy ciasto. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dorzucamy jajko i wlewamy olej. Łyżką mieszamy całość, aby mąka wchłonęła olej i żółtko. Zalewamy stopniowo mąkę posolonym wrzątkiem i mieszamy łyżką do momentu, aż ciasto nieco ostygnie i będzie można je wyrabiać rękoma. Wyrabiamy ciasto na stolnicy, aż będzie gładkie i nie będzie lepiło się do rąk. Jeśli jest zbyt rzadkie podsypujemy je odrobiną mąki i dalej wyrabiamy. Gotowe ciasto przykrywamy miską lub ściereczką i dajemy mu odpocząć. Ciasto z tych proporcji, na wrzątku wychodzi zawsze. Nowicjusz sobie z nim poradzi.
Wyrabiamy farsz. Grzyby moczymy dzień wcześniej w ciepłej wodzie. Następnie gotujemy do miękkości w wodzie , w której się moczyły z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego oraz szczypty soli. Ugotowane grzyby odcedzamy i dokładnie siekamy. Pokrojoną drobno cebulę szklimy na oleju, łączymy z grzybami, orzechami, posiekaną natką i jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli farsz jest zbyt luźny, można dodać trochę bułki tartej. Farsz wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.
Lepimy uszka. Ciasto rozwałkowujemy cienko, jak na pierogi i kroimy nożem lub radełkiem na kwadraty o boku 4 cm – góra 5 cm. Nakładamy na każdy kwadrat farsz i sklejamy go w trójkąt. Dwa dolne boki trójkąta łączymy. Wychodzi nam małe uszko. Ulepione uszka wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Kiedy wypłyną na wierzch możemy je wyciągać z garnka łyżką cedzakową i wykładać na uprzednio posmarowany olejem talerz. Nie będą się przyklejać do talerza. Uszka gotowe!
Lepienie uszek jest bardzo pracochłonne, dlatego można je zrobić wcześniej i zamrozić. Dawniej im uszka były mniejsze, tym lepiej świadczyły o kunszcie kulinarnym gospodyni, dlatego starajmy się lepić malutkie cudeńka. W ten uroczysty dzień, raz w roku warto się postarać. W tradycyjnych przepisach do farszu na uszka z grzybami dodaje się bułkę tartą, lecz z orzechami uszka są o niebo lepsze. Polecamy wypróbować nasz przepis. Z tej porcji wychodzi ok. 100-150 uszek z kwadratów o boku 4 centymetrów. Wodę z gotowania grzybów można dodać do bigosu lub zupy grzybowej. Grzechem byłoby ją zmarnować.
Przepis na barszcz wigilijny podajemy również na Smakerze
Przepisy Dodatki
Dodatki
Sos chrzanowy
Dodatki
Polewa czekoladowa
Dodatki
Zakwas na żurek
Dodatki
Jajka z chrzanem
Sos chrzanowy
Aromatyczny kremowy Sos do potraw zimnych jak i ciepłych do mies, warzyw i ja...
Odsłon: 30
Polewa czekoladowa
Uniwersalny przepis na czekoladową polewę. Świetnie sprawdzi się do tortów, w...
Odsłon: 6597