Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 103
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 103
Składniki
Zagotować 1 litr wody i ostudzić aby była letnia. Ząbki czosnku obrać, naciąć i zmiażdżyć, dorzucić do wody. Dodać mąkę (żytnia razowa typ 2000) i przyprawy. Wszystko wymieszać, przykryć spodkiem (ale nie szczelnie) i nakryć szmatką (można też zrobić przykrywkę z pergaminu). Odstawić na 5-6 dni w ciepłe miejsce, codziennie zamieszać. Po tym czasie żurek jest gotowy. Można go od razu dodawać do zupy (żurek, zalewajka) jak i przechowywać w lodówce (po zagęszczeniu mąką razową nadaje się jako zakwas do pieczenia chleba).