Do góry

Napoje Przepis na:

Domowy likier krówkowy.

Domowy likier krówkowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 601 Ocena: 12612

Dodano:

Odsłon: 674

Lubicie krówki? Ja lubię bardzo, w tym roku postanowiłam przygotować likier krówkowy na święta. Można go pić od razu po przygotowaniu, ale jak odstoi swoje w lodówce, będzie jeszcze lepszy. Potrzebujesz tylko 3 składniki. Idealnie sprawdzi się na prezent dla osoby pełnoletniej do picia, do nasączenia ciasta, do deserów, lodów itp. Można go zrobić nawet na ostatnią chwilę. Ja przygotowałam jedną butelkę na prezent dla teściów a resztę zostawiłam dla nas do deserów. Jesteśmy mało alkoholowi, także u nas taki alkohol mógłby stać i stać.

Składniki

  • 250 g krówek na pełnym mleku
  • 0,5 l wódki
  • 250 ml mleka skondensowanego (niesłodzonego)
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowy likier krówkowy.

Przygotowanie

  1. Krówki odwinąć z papierków i wrzucić do rondelka, zalać mlekiem skondensowanym i podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby krówki nie przywarły do dna garnka. Najlepiej mieszać trzepaczką rózgową i rozgniatać krówki jednocześnie. Podgrzewać do rozpuszczenia się całkowitego krówek. Po rozpuszczeniu się krówek zdjąć garnek z ognia i odstawić do przestygnięcia.
    Gdy krówki rozpuszczone w mleku skondensowanym przestygną, można zacząć powoli wlewać wódkę i energicznie mieszać trzepaczką rózgową. Po dokładnym wymieszaniu, przelać likier do butelek używając lejka, dobrze zamknąć – zakręcić butelki i odstawić do przestygnięcia. Likier jest od razu dobry do picia, ja jednak przechowuje go w lodówce. Tak przygotowany będzie stał w butelce u mnie do świąt, następnie obdaruje nim kogoś z rodziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń