Do góry

Napoje Przepis na:

Kwas chlebowy.

Kwas chlebowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 75 Ocena: 1151

Dodano:

Odsłon: 369

Kwas chlebowy z czerstwego żytniego chleba razowego, po prostu domowe piwo.

Składniki

  • 30 dag czerstwego żytniego chleba razowego
  • 1,8 dag świeżych drożdży
  • 4 litry wody
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki szyszek chmielu (ja kupiłem w aptece)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kwas chlebowy.

Przygotowanie

  1. 1. Chleb do przygotowania kwasu musi być całkowicie naturalny - czyli upieczony na zakwasie żytnim bez żadnych chemicznych dodatków.

    2. Czerstwy chleb kroimy na kromki, podpiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 4 minuty, aż nabierze głębokiego, brązowego koloru i będzie lekko przypalony na brzegach.

    3. Podpieczony chleb i szyszki chmielu wkładamy do dużego naczynia, zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na kilka godzin. Całkowicie wystudzony płyn przecedzamy przez gazę umieszczoną na sitku, dodajemy cukier, roztarte z cukrem droższe oraz wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej.

    4. Kwas przelewamy do butelek (do 3/4 pojemności butelki) musi być miejsce na wytworzony gaz, butelki zamykamy szczelnie i wstawiamy do chłodnego pomieszczenia, najlepiej w pozycji leżącej. Jest dobry do picia już po 2-3 dniach. Można go przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamkniętych butelkach.

    Najlepiej jest nastawiać w kanach na mleko 10-15 litrów (z kranikiem).

  2. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń