Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kwas porzeczkowy"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1072
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 149
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1072
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 149
Składniki
Porzeczki przebierz, oderwij od gałązek, opłucz, osącz na sitku (bardzo ułatwisz sobie zadanie, jeśli zamiast odrywać porzeczki palcami, oddzielisz owoce od szypułki widelcem).
Następnie owoce rozgnieć na miazgę, przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą. Wody wlej tyle, aby owoce były całkowicie przykryte. Do garnka dodaj cukier, korę cynamonu oraz goździki. Gotuj wszystko 2 minuty od chwili zagotowania, po czym ostudź.
Drożdże rozetrzyj na pienistą masę z niewielką ilością wody (możesz dodać łyżeczkę cukru), a następnie połącz z przestudzonym musem porzeczkowym. Garnek przykryj lnianą ściereczką lub gazą i odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin.
Następnego dnia przecedź mus. Użyj do tego gęstego sitka lub przelej przez kilkukrotnie złożoną gazę. Następnie dodaj rum oraz rodzynki i wszystko wymieszaj.
Tak przygotowany kwas porzeczkowy rozlej do ciemnych, dobrze wyparzonych butelek i szczelnie zakorkuj. Butelki powinny leżeć w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej 48 godzin. Po tym czasie kwas porzeczkowy można podawać do picia. Powinien być dobrze schłodzony lub podaj go z kostkami lodu.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 290 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie