Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 35
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 201
Po prostu ciepła kanapka. Robi się błyskawicznie i dobrze smakuje. Polecam.
Odsłon: 5170
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 35
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 201
Po prostu ciepła kanapka. Robi się błyskawicznie i dobrze smakuje. Polecam.
Odsłon: 5170
Składniki
Owoce starannie umyj i osusz. Każdy owoc przekrój na 4 części, usuń gniazda nasienne wraz z pestkami, a następnie pokrój w cienkie paseczki. Pokrojone owoce wymieszaj bardzo dokładnie z cukrem i włóż do wyparzonego, ale suchego dużego słoja. Słój zamknij i odstaw na 14 dni w ciemne miejsce, aż cukier zupełnie się rozpuści. Co parę dni potrząśnij słoikiem, dzięki temu cukier lepiej się rozpuści.
Po dwóch tygodniach zawartość słoja zalej obydwoma rodzajami alkoholu. Zakręć słój i odstaw go w chłodne, ciemne miejsce na następne czternaście dni. Co jakiś czas warto wymieszać zawartość słoja.
Nalewkę przelej przez sito wyłożone gazą i rozlej do czystych butelek. Odstaw na 6 miesięcy w ciemne i zimne miejsce. Owoców pigwy nie wyrzucaj. Zasyp je ponownie cukrem, wymieszaj i ciasno upchnij do słoiczków. Przechowuj je w lodówce. Tak przygotowane owoce będą świetnym dodatkiem do herbaty lub ciasta.
Czy wiesz, że… Największym sekretem doskonałej nalewki jest jej długi okres leżakowania – minimum 3 miesiące. Warto poczekać z otwarciem butelki jak najdłużej, nawet 3-4 lata.
Nalewki są jak wino – im starsze, tym smaczniejsze. Przechowuj je w miejscu chłodnym i zaciemnionym, najlepiej w ciemnych butelkach.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 250 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie