Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słodka mokka na rumie"
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 18
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 36
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 88
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 287
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 18
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 36
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 88
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 287
Składniki
Wymieszaj kawę rozpuszczalną z kawą cappuccino. Dokładnie rozpuść obie kawy w 3 łyżkach wrzącej wody.
Żółtka przelej do metalowej miseczki. Dodaj białko, wanilię i cukier. Postaw nad garnkiem z parującą wodą i ubijaj trzepaczką 12 minut. Kiedy masa jajeczna będzie gęsta i puszysta, dodaj obydwie rozpuszczone kawy oraz śmietanę i rum.
Całość zdejmij z kąpieli wodnej. Ubijaj dalej, aż likier wystygnie. Przelej go do butelek. Szczelnie zakręć. Do czasu podania przechowuj w lodówce.
Jeśli chcesz, by likier miał bardziej wyrazisty smak, użyj brązowego rumu. W odróżnieniu od białego, leżakuje on dłużej, w beczkach z ciemnego drewna, w których nabiera żółtawego koloru i bardziej intensywnego zapachu.
ok. 15 min, 1 porcja (100 ml) zawiera ok. 400 kcal. Ok. 2,80 zł za porcję.Źródło: Tina