Do góry

Napoje Przepis na:

Zakwas na Barszcz Czerwony.

Zakwas na Barszcz Czerwony.

Autor:

Przepisów i artykułów: 525 Ocena: 10197

Dodano:

Odsłon: 2063

Nie zawiera konserwantów,jest bardzo zdrowy,nie tylko na święta do barszczu wigilijnego z uszkami.Robię go bardzo często w trakcie roku normalnie do picia,samo zdrowie.

Składniki

  • 1 kg buraczków czerwonych
  • 5 szkl. przegotowanej letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 ząbków czosnku
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zakwas na Barszcz Czerwony.

Przygotowanie

  1. Buraki umyć,obrać i pokroić na ćwiartki,wkładać do słoika przekładając czosnkiem,zielem angielskimi listkami laurowymi,

  2. całość zalać przegotowaną i wystudzoną wodą wymieszaną z solą.Tak przygotowany zakwas odstawiamy w kuchni na blacie w ciepłym miejscu,aby zakwas pracował,po 5-6 dniach zakwas zlać do butelki i przechowywać w lodówce a buraki można wykorzystać do surówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń