Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bułeczki z budyniem"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 300
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5075
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32669
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 240
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 300
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5075
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32669
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 240
Składniki
Przygotuj rozczyn. Pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki oraz tyle letniego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsyp resztę mąki, cukier, sól i dodaj jajka. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wymieszaj mikserem. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną kostkę tłuszczu do pieczenia. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznie odchodzić od rąk. Odstaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 cm. Z ciasta wycinaj metalową obręczą krążki o średnicy 7–8 cm. Na środku każdego krążka wytnij małym kieliszkiem otwór. Na jego dnie połóż odrobinkę ciasta i ugnieć palcem. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstaw do wyrośnięcia.
W tym czasie ugotuj gęsty budyń na mleku i wystudź. Gdy bułeczki wyrosną, posmaruj je roztrzepanym jajkiem i włóż do każdego dołka łyżeczkę budyniu. Bułeczki wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika i piecz około 15 minut. Rumiane wyjmij z pieca. Gdy lekko przestygną, włóż do każdej jeszcze łyżeczkę budyniu.Źródło: Show