Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ponieważ mam ogromną ilość zamrożonych liści porów testuję ich przydatność w kuchni. Tym razem padło na chleb. :D Oczywiście pory można pominąć wtedy będzie chleb pomidorowy. Pominąć można również zakwas, same drożdże również dają radę.
Odsmażany czerstwy chleb na jajku dla niektórych pyszny klasyk dla niektórych...
Odsłon: 465
Składniki
Do ciepłej wody dodałem cukier oraz rozdrobnione drożdże, zostawiłem na kilkanaście minut by drożdże zaczęły pracować. Do zaczynu dodałem suche składniki i olej, przez kilka minut mieszałem mikserem z hakami. Ciasto zostawiłem na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie dodałem posiekane liście pora i przecier pomidorowy. Ponownie wymieszałem i przełożyłem do foremki. Posmarowałem mlekiem, posypałem ziarnami sezamu i czarnuszki, zostawiłem w foremce aż ciasto wyrosło za brzegi.
Piekłem w foremce 35x12 cm przez godzinę, w temperaturze 200 stopni.
Razem z chlebem upiekłem pieczeń rzymską, podobny czas, podobna temperatura a rachunek za prąd tylko jeden :D https://smaker.pl/przepisy-wedliny/przepis-pieczen-rzymska-z-pieczarkami-grzybami,1940766,wini77.html
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb z keksówki
Pieczywo
Chleb Ezechiela
Pieczywo
Chleb pszenny na drożdżach.
Pieczywo
Bułeczki śniadaniowe
Chleb z keksówki
Moja babcia często piekła domowy chleb i bułki. Ten przepis podpatrzyłam u ni...
Odsłon: 195
Chleb Ezechiela
Chleb esseński inaczej zwany chlebem Ezechiela to niezwykle zdrowy wypiek. Sp...
Odsłon: 5315