Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Postanowiłem spróbować czy dżem można wykorzystać w drożdżówkach. Postawiłem na dżem dyniowo-jabłkowy. I potwierdzam - można :)
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 163
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 830
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 163
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 830
Składniki
Mleko podgrzałem z cukrem, dodałem drożdże, wymieszałem i zostawiłem do wyrośnięcia. Mąkę przesiałem do miski, dodałem żółtka, olej, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Wszystko mieszałem klika minut robotem z hakami. Zostawiłem do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odrywałem kawałki, formowałem je w kulki a następnie spłaszczyłem do kształtu bułki. Na środku starałem się zrobić wgłębienie, które napełniałem sporą łyżką dżemu. Zostawiłem do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowałem kruszonkę, zimne masło z cukrem i mąką rozcierałem w dłoniach do powstania grudek. Bułeczki posypałem kruszonką i wstawiłem na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.