Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowo-serowe rogaliki z marmoladą"
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 23
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 51
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1873
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 23
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 51
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1873
Składniki
Czas przygotowania 65 minut. Cena sztuki ok. 0,70 zł
Podgrzewamy mleko, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, aby rozczyn zaczął pracować.
Twaróg mielimy, dodajemy przesianą mąkę, olej, rozczyn i wyrabiamy ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od ręki, formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Stolnicę wysypujemy odrobiną mąki, wykładamy wyrośnięte ciasto i wałkujemy, aby powstało koło, które dzielimy na trójkąty. Na każdym, tuż przy podstawie, kładziemy łyżkę marmolady, a następnie zwijamy, żeby stożek trójkąta znalazł się na górze rogalika. Pieczemy ok. 15 minut w 180oC.
Ciastka nie są słodkie, dlatego oprószamy je cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza sztuki 380 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 56 gŹródło: Rewia