Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jak przyrządzić domowe bułeczki"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 101
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 238
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 101
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 238
Składniki
<strong>Wyrabianie
Na koniec do ciasta wsyp ziarenka lub pestki i zamieszaj. Jeśli jest ono za gęste, wlej jeszcze odrobinę wody. Naczynie nakryj lnianą ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 2 godz. ciasto ponownie zagnieć, aby usunąć nadmiar gazów.
<strong>Wyrastanie
Kiedy zaczyn wyrośnie, wsyp resztę podanej w przepisie mąki, dolej ciepłą (nie gorącą!) wodę i zacznij wyrabiać ciasto. Im dłużej będziesz to robić, tym piękniej potem wyrośnie! Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i ścianek miski, dolej stopione masło.
<strong>Bardzo zdrowe dodatki</strong>
Do ciasta na bułeczki możesz dodać siemię lniane, sezam, mak, pestki dyni lub słonecznika, a nawet... suszone igiełki rozmarynu!
<strong>Pieczenie
Bułeczki najlepiej jest piec w natłuszczonych i posypanych mąką foremkach. Nałóż do nich małe porcje ciasta (do połowy wysokości). Wierzchy posmaruj ciepłym mlekiem i posyp ziarnami (np. dynią, sezamem, makiem). Kie- dy bułeczki ponownie wyrosną, piecz je 25 minut w temp. 180 st.
Pycha dodatek!
Domowe bułeczki zyskają wyjątkowy smak, gdy podasz je z masełkiem ziołowo-czosnkowym.
<strong>Ekspresowe rady</strong>
Podczas pieczenia drożdżowych bułeczek nie otwieraj piekarnika. Bułeczki pękają? Zmniejsz temperaturę o 20 st.!
Drzwiczki uchyl dopiero, gdy bułki ładnie się zrumienią i wyłączysz piekarnik. Bułeczki wyjmij po 15 minutach.
Gorące bułki przenieś na kratkę i pozostaw je, by całkiem wystygły. Bułki przechowuj w papierowej torbie.Źródło: Tina