Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kalafior z chlebem i pieczenią"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 156
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 403
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 443
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 156
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 403
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 443
Składniki
Kalafior oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki, wrzuć je do posolonego wrzątku. Gotuj ok. 10 minut, odcedź i dobrze osącz. Pory oczyść, umyj, pokrój w grube plasterki. Kromki chleba i pieczeń potnij na kawałeczki.
Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Kawałki pora podsmaż na maśle. Wymieszaj z różyczkami kalafiora, kawałkami chleba i mięsem. Posyp solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przełóż do żaroodpornej formy posmarowanej tłuszczem.
Jajka roztrzep widelcem z mlekiem. Zalej w formie. Posyp startym serem oraz suszonym tymiankiem. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 25 minut.Źródło: Naj