Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruche rogaliki z konfiturą"
Klasyczne spaghetti bolognese z dodatkiem aromatycznych ziół i świeżej bazyli...
Odsłon: 64
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 217
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 826
Klasyczne spaghetti bolognese z dodatkiem aromatycznych ziół i świeżej bazyli...
Odsłon: 64
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 217
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 826
Składniki
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałeczki masło (wcześniej warto je dobrze schłodzić). siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę, skórkę z cytryny i żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż je na 30 min do lodówki.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Placek pokrój na 16 trójkątów. Na każdym połóż małą porcję konfitury. Zwiń, formując zgrabne rogaliki. Ciastka ułóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC. Piecz przez 25 minut. Po wystudzeniu rogaliki oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj