Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makowe bułeczki"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 154
Polecam.
Odsłon: 818
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 78
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9210
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 154
Polecam.
Odsłon: 818
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 78
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9210
Składniki
Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aż rozczyn zacznie pracować. Mąki przesiać, zmieszać, dodać żółtka, rozczyn, ciepłe mleko z cukrem, wlać rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na stolnicy podsypanej mąką i wycinać szklanką kółka. Na środek nakładać po łyżce masy makowej, sklejać i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kłaść sklejeniem do spodu. Wierzch bułeczek posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 20 min w temperaturze 180oC.
Cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym na lukier. Polewać nim upieczone, lekko wystudzone bułeczki. Udekorować ziarnami maku i skórką pomarańczową.
ok. 60 minut. Ten przepis możesz wykorzystać do upieczenia bułeczek z każdym słodkim nadzieniem, np. z dżemem, serem, jabłkami itp.Źródło: Twoje Imperium