Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeżo upieczony chleb, ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty i niekruszący się środek.
(na formę 31 cm x 14 x 7 lub nieco mniejszą)
Drożdże, cukier i mąkę zalać 50 ml letniej wody i dokładnie rozmieszać, odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość. Suche drożdże zazwyczaj od razu dodaję do całej mąki, ale rozmieszanie ich w małej ilości wody przyśpiesza później wyrastanie chleba.
Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięte drożdże i na początek 300 ml ciepłej wody, jeśli ciasto chlebowe będzie zbyt zwięzłe dodać pozostałe 50 ml. Wszystko dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 - 2 godziny. Czas wyrastania zależy od tego, jak ciepło jest w pomieszczeniu.
Po wyrośnięciu ciasta rozmieszać je (zagnieść), podsypując od brzegów mąką. Wymieszane ciasto będzie dość dobrze odchodzić od łyżki lub rąk, wtedy przełożyć je do posmarowanej i oprószonej otrębami formy. Foremkę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Chleb może być uformowany w kształt bochenka i położony bezpośrednio na wyłożoną blaszkę z piekarnika, którą wyłożyć papierem do pieczenia oprószonym mąką.
Po wyrośnięciu wierzch chleba delikatnie posmarować odrobiną wody.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 45 - 50 minut.
Po upieczeniu dokładnie wystudzić na kratce. Nie kroić gorącego chleba, gdyż zdeformujemy go i skórka będzie się oddzielać.
Dzisiaj podam przepis pochodzący z miesięcznika „Lubię gotować „ nr 10/2012 n...
Odsłon: 7125
To idealny przepis dla początkujących, bowiem chlebek jest szybki i prosty w...
Odsłon: 2006
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 123
Pyszny ,miękki i lekko wilgotny schabowy w chrupiącej panierce ,idealny na ni...
Odsłon: 196
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 123
Pyszny ,miękki i lekko wilgotny schabowy w chrupiącej panierce ,idealny na ni...
Odsłon: 196
Składniki
(na formę 31 cm x 14 x 7 lub nieco mniejszą) Drożdże, cukier i mąkę zalać 50 ml letniej wody i dokładnie rozmieszać, odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość. Suche drożdże zazwyczaj od razu dodaję do całej mąki, ale rozmieszanie ich w małej ilości wody przyśpiesza później wyrastanie chleba.
Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięte drożdże i na początek 300 ml ciepłej wody, jeśli ciasto chlebowe będzie zbyt zwięzłe dodać pozostałe 50 ml. Wszystko dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 - 2 godziny. Czas wyrastania zależy od tego, jak ciepło jest w pomieszczeniu.
Po wyrośnięciu ciasta rozmieszać je (zagnieść), podsypując od brzegów mąką. Wymieszane ciasto będzie dość dobrze odchodzić od łyżki lub rąk, wtedy przełożyć je do posmarowanej i oprószonej otrębami formy. Foremkę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Chleb może być uformowany w kształt bochenka i położony bezpośrednio na wyłożoną blaszkę z piekarnika, którą wyłożyć papierem do pieczenia oprószonym mąką.
Po wyrośnięciu wierzch chleba delikatnie posmarować odrobiną wody. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 45 - 50 minut. Po upieczeniu dokładnie wystudzić na kratce. Nie kroić gorącego chleba, gdyż zdeformujemy go i skórka będzie się oddzielać.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla- domowe placki
Pieczywo
Chleb tygrysi
Bułki pszenne, zwykłe.
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 2441
Chleb portugalski
Chleb portugalski jest jednym z najprostszych w przygotowaniu chlebów, a jedn...
Odsłon: 1240