Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rogaliki drożdżowe z powidłami"
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 158
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 208
...ale pyszny.
Odsłon: 606
Polecam.
Odsłon: 564
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 158
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 208
...ale pyszny.
Odsłon: 606
Polecam.
Odsłon: 564
Składniki
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej sztuki 0,50 zł
Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy i pokrojone masło. Siekamy nożem, aż powstaną grudki. Dodajemy zaczyn, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przenosimy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagniatamy, a następnie dzielimy na porcje i wałkujemy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka, które dzielimy na 6 lub 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta kładziemy po łyżce nadzienia i zwijamy do wierzchołka, formując rogaliki.
Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Gdy podrosną, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC i pieczemy do zrumienienia. Posypujemy cukrem pudrem.Źródło: Rewia