Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rogaliki z kapustą i grzybami"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 151
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1314
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1083
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 151
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1314
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1083
Składniki
Grzyby zalej wodą i odstaw na całą noc. Następnie ugotuj do miękkości. Odcedź i drobno posiekaj. Kapustę zalej wodą i gotuj na małym ogniu pod przykryciem 60-90 min.
Gdy wystygnie, dokładnie odciśnij z nadmiaru płynu, posiekaj. Drobno posiekane cebule zeszklij na maśle. Kapustę, grzyby i cebulę wymieszaj, dopraw solą oraz pieprzem.
Drożdże rozpuść w 1 szklanki mleka. Resztę mleka wymieszaj z masłem, cukrem i jajkami. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj rozpuszczone drożdże oraz pozostałe . Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 min.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na kształt koła i potnij w trójkąty. Na każdym rozłóż nadzienie, zwiń w kierunku wierzchołka trójkąta, formując kształt rogalika. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp sezamem.
Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Podawaj z czerwonym barszczem.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut Sztuka: 100 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie