Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rogaliki z serem feta i ziołami"
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 394
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2250
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 1001
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 394
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2250
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 1001
Składniki
Podgrzej 1/4 szklanki mleka, dodaj pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej, dodaj żółtko, proszek do pieczenia i ok. 3/4 szklanki mleka (zostaw troszkę na wszelki wypadek, gdyby ciasto wyszło za gęste) oraz rozczyn drożdżowy. Wyrób, wlewając olej. Przykryj, odstaw na pół godz.
Zioła posiekaj, utrzyj z serem feta. Ciasto cienko rozwałkuj na kształt koła. Pokrój na 8 części. Na szerszym końcu ułóż ser, zwiń. Rogaliki ułóż w odstępach na blasze. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj lekko roztrzepanym białkiem. Piecz 15 minut w 175°C.
<strong>Czas przygotowania 40 min, ilość porcji 6, cena za porcję 1,20 zł.</strong>
Przerobiłam przepis na słodkie rogale, zmniejszając ilość cukru. I okazało się, że za niewielkie pieniądze można zrobić coś niebanalnego. Przepis przysłała Justyna Trumińska z Kosarzewa Stróży.Źródło: Chwila dla Ciebie