Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wiejski chleb kapuściany"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 170
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 47
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 170
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 47
Składniki
Kapustę odcisnąć, pokroić na małe kawałki. Boczek wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Dodać kapustę i kminek. Chwilkę razem smażyć. Zdjąć z ognia.
Świeże drożdże rozpuścić w 100 ml osłodzonej ciepłej wody i odstawić na ok. 10 minut. Mąkę przesiać do miseczki. Zrobić wgłębienie. Wlać zaczyn. Dołożyć podsmażoną kapustę z boczkiem. Dolać 400 ml letniej posolonej wody. Zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie części. Z każdej uformować owalny bochenek. Ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Odstawić na 30 minut, żeby bochenki podrosły. Potem wierzchy bochenków posmarować wodą wymieszaną z solą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić 1–2 godziny.
Cebulę obrać, posiekać. Camembert pokroić na kawałeczki, wymieszać z twarogiem, miękkim masłem i posiekaną cebulą. Masę przyprawić na pikantnie solą i pieprzem kajeńskim. Chleb pokroić na kromki. Posmarować pastą serową. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Czas przygotowania około 60 minut.Źródło: Życie na gorąco