Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żytni chleb razowy"
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 111
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 446
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32622
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 81
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 109
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 111
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 446
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32622
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 81
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 109
Składniki
Dzień przed pieczeniem wyjmij starter z lodówki i włóż do miski, aby się ogrzał. Po mniej więcej 2 godzinach dodaj na zakwas. Przykryj, odstaw na 8-12 godzin.
Zważ 900 g zakwasu, resztę wstaw do lodówki do następnego pieczenia.
Dodaj do zakwasu pozostałe ciasta, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na 8-12 godzin.
Posmaruj masłem dwie podłużne formy, tzw. keksówki (dł. 20 cm), przełóż do nich po połowie ciasta. Przykryj, odstaw na kolejne 3-4 godziny.
Rozgrzej piekarnik do temp. 220 st. C. Spryskaj wodą jego spód i ścianki. Wierzch ciasta ponacinaj.
Piecz chleby 40-45 minut. Gotowe wyjmij z foremek, przełóż na drucianą podstawkę, aby odparowały i ostygły.
2 bochenki • : 22 godz. (w tym wyrastanie) • pieczenie: 45 min • koszt: 5 złŹródło: Olivia