Do góry

Przekąski Przepis na:

a'la bigos z brukselki

a'la bigos z brukselki

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10177

Dodano:

Odsłon: 2010

smaczne danie dla wielbicieli brukselki, którą się nienawidzi albo uwielbia ... na szczęście należę do tej drugiej grupy :-) bo brukselka jest bardzo wartościowym warzywem, bywa zaliczana do tzw. warzyw młodości, ponieważ zawiera silne przeciwutleniacze, czyli związki, które wspierają naturalne mechanizmy obronne w organizmie człowieka (między innymi blokują rozwój komórek nowotworowych). Pomaga również wzmacniać odporność organizmu. Ma właściwości przeciwzapalne. Wspomaga pracę układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego i oddechowego. Te niewielkie zielone główki są również cenne w diecie odchudzającej. W 100 g jest tylko około 30 kcal. Polecam :-)

Składniki

  • brukselka 50 dag
  • por (biała część) ok. 10 cm
  • marchew 1 duża
  • kiełbasa ulubiona (u mnie śląska drobiowa) ok. 25 dag
  • pieczarki 3 duże
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • papryka słodka, papryka ostra, bazylia, oregano, czosnek granulowany, majeranek
3-4 os. 60 min trudne tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Brukselki umyć i oberwać zewnętrzną warstwę liści. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, a brukselkę na połówki, jeśli są większe na ćwiartki. Por pokroić w półplasterki.
    W garnku podgrzać olej (ok. 3 łyżek), dodać warzywa, cukier i dusić kilka minut , dodać przyprawy. Do lekko podduszonych warzyw wlać 1 szklankę wrzątku, koncentrat pomidorowy wymieszać z 1/2 szkl. wrzątku i również dodać do warzyw, wymieszać i gotować ok. 15-20 min. na małym ogniu, brukselka powinna być al ’dente.
    Na koniec dodać przesmażoną z pieczarkami kiełbasę, wymieszać. Najlepiej smakuje odgrzewany, tak jak bigos :-)

  2. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 31 stycznia 2016 Pomysłowe i bardzo smaczne danie. Z przyjemnoscią je przygotuję :) Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 31 stycznia 2016 O! jestem mile zaskoczona,takiego bigosu jeszcze nie jadłam,wygląda bardzo smacznie - do ulubionych Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń