Do góry

Przekąski Przepis na:

Ajvar

Ajvar

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9995

Dodano:

Odsłon: 3075

Pasta z papryki i bakłażana

Składniki

  • 8 czerwonych papryk
  • 1 duży bakłażan
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól
  • olej rzepakowy/oliwa
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bakłażana kroimy wzdłuż na pół. Papryki kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych. Warzywa skrapiamy olejem lub oliwą i pieczemy (odwrócone skórą do dołu) w piekarniku, w 180 stopniach około 25 minut. Bakłażan będzie potrzebował dodatkowych 20 minut pieczenia. Papryki wkładamy gorące do folii, zamykamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ściągamy z nich skórę. Do blendera wrzucamy papryki, miąższ z bakłażana, chili, miksujemy na gładką pastę. Przekładamy całość do garnka, dodajemy resztę składników, zagotowujemy. Przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i odwracamy do góry dnem.
    Z tej ilości składników wyszły mi 4 małe słoiczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń