Do góry

Przekąski Przepis na:

Chaczapuri

Chaczapuri

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 2182

Dodano:

Odsłon: 5883

Chaczapuri to potrawa kuchni gruzińskiej, taka gruzińska wersja pizzy. Zrobione z ciasta jak na pizzę, z mieszanką serów i jajkiem, jest pyszne i sycące. Z poniższego przepisu wyszły mi 3 duże sztuki:

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 130 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • Dodatkowo:
  • mix różnych serów (u mnie gouda zwykła, gouda długodojrzewająca i feta)
  • 3 jajka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chaczapuri

Przygotowanie

  1. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Resztę serów można drobno pokroić. Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Resztę składników przełożyć do miski i wlać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto (ok. 10 minut wyrabiania), w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.

    Następnie ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, podzielić na trzy części, zrobić z nich kulki i odstawić do napuszenia na ok. 15 minut. Potem każdą kulkę rozwałkować na cienki prostokąt i posypać tartym serem.

  2. Zwinąć do środka, a potem złączyć boki, tworząc łódkę (jak na zdjęciu). Do środka dodać resztę serów.

  3. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Piec w 230 stopniach góra-dół przez 10-12 minut do rozpuszczenia serów i zrumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika, w serze zrobić dołek i wbić po jajku. Włożyć z powrotem do piekarnika na ok. 6-8 minut.

    Kto nie jadł, to polecam :-)

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń