Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 29
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 91
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 293
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 29
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 91
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 293
Składniki
Z podanego przepisu wychodzą dwa bochenki chleba Przygotowanie : W dużej misce w której będziemy później wyrabiali chleb mieszamy łyżką składniki na zaczyn. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 12 - 14 godzin. Po tym czasie do zaczynu dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto do czasu, aż będzie nam ładnie odchodziło od ręki i będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny. Nasze ciasto będziemy musieli w ciągu pierwszej godziny zagnieść jeszcze dwa lub trzy razy (ja pierwszy raz zagniotłam je po 30 minutach, a drugi raz po 60). Po upływie 3 godzin stolnicę oprószamy sporą ilością mąki i wykładamy połowę ciasta. Ciasto rozciągamy lub wałkujemy na prostokąt i składamy je jak kopertę, następnie powtarzamy to jeszcze ok 3 razy. Miskę posypujemy mąką i wkładamy do niej nasze ciasto. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta i wkładamy je do drugiej miski. Obie miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto na 1godz. 15 minut przed końcem wyrastania do piekarnika wkładamy żeliwny garnek z pokrywką lub naczynie żaroodporne i rozgrzewamy piekarnik do 245st. C. Po tych 15 minutach wyjmujemy naczynie, wykładamy je ostrożnie papierem do pieczenia i przekładamy delikatnie jedną część ciasta (drugą miskę wkładamy do lodówki). Chlebek nacinamy w trzech miejscach, nakrywamy go pokrywką i pieczemy 30 min, po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i pieczemy chlebek jeszcze ok. 20 min. aż chleb będzie porządnie upieczony (mi wystarczyło 15). Po upieczeniu przekładamy chlebek na kratce i studzimy.