Do góry

Przekąski Przepis na:

Chlebek a'la pizza

Chlebek a'la pizza

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10246

Dodano:

Odsłon: 6775

smaczny chlebek, pizza w innym wykonaniu :-) smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. świetne jest to, że można dodać swoje ulubione dodatki i za każdym razem będzie smacznie :-) Inspiracja z bloga I love bake.

Składniki

  • drożdże świeże 4 dag
  • woda ciepła (nie gorąca) 1 i 1/2 szkl.
  • sól 2 łyżeczki
  • cukier 1 i 1/2 łyżki
  • mąka pszenna 3 i 1/3 szkl.
  • papryka czerwona 1 duża
  • cebula (może być czerwona) 1 duża
  • pomidory suszone 4 połówki
  • ser żółty 3 plastry
  • mozzarella 1 kulka (25 dag)
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę należy pokroić drobno i zeszklić na odrobinie oleju. Przestudzić.
    Drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie. Po ok. 5 min. dodać cukier, sól i mąkę. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Dodać przestudzoną cebulę, pokrojone w dosyć małą kostkę paprykę, suszone pomidory i żółty ser. Wymieszać. Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem i odstawić na 1 godz. Po tym czasie wstawić do lodówki na 45 - 60 min.

  2. Na stół wysypać trochę mąki, wyłożyć ciasto i rozwałkować na prostokąt (grubość ok. 1,5 cm). Ciasto jest dosyć rzadkie i może przyklejać się do rąk ale nie należy zagniatać zbyt wiele mąki, gdyż ciasto nie będzie już tak delikatne i puszyste. Mozzarellę należy pokroić w drobną kostkę i wyłożyć równomiernie na rozwałkowanym cieście. Jeden dłuższy bok należy zawinąć do środka, drugi założyć na pierwszy. Boki zawinąć pod spód. Gotowy chlebek należy przełożyć na blachę wyłożoną papierem złączeniem na dół i zostawić do "napuszenia" ok. 10 min.

  3. Piec w temp. 220 stopni ok. 30-35 min. Jeśli chlebek zacznie się za bardzo rumienić należy wierzch przykryć folią aluminiową. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń