Do góry

Przekąski Przepis na:

Chlebki pita pszenno-żytnie

Chlebki pita pszenno-żytnie

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 147

Dodano:

Odsłon: 20555

Zawsze chciałam je upiec, ale obawiałam się, że nie wyrosną i dawałam sobie z nimi spokój. Ale tym razem, wprawiona po pieczeniu chleba, zmontowałam super przepis na wspaniałe chlebki pita. Są takie jakie powinny być: cieniutkie, nie przemakają sosem no i ładnie puchną

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce ok 24 C do wyrośnięcia przez ok 30 minut powinno podwoić objętość.

  2. Ciasto dzielimy na 6 równych części, robimy kulki i na lekko podsypanej stolnicy wałkujemy placki o 5mm grubości. Placki odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190C i wkładamy blachę, na której będziemy piekli chlebki. Lekko wyrośnięte chlebki przekładamy na nagrzaną blachę i pieczemy ok 7 minut. Chlebki dosłownie rosną w oczach :) Żeby chlebki nie były za twarde to ich za mocno nie rumienimy. Ja na moich miałam dosłownie tylko odrobinę rumieńca :) Chlebki rozcinamy i faszerujemy dowolnymi składnikami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 18 stycznia 2013 Super przepis!!!! A chlebki takie ladniutkie, pulchniutkie mniam, mniam. Sprobuje powtorzyc. Dziekuje za przepis!!!! 5555 !!!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń