Do góry

Przekąski Przepis na:

Cielęcina pieczona

Cielęcina pieczona

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 846

Dodano:

Odsłon: 73301

Cienko krojona świetna do kanapek, grubo pokrojona z sosem może być daniem obiadowym.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Cielęcina pieczona

Przygotowanie

  1. Mięso umyć i osuszyć.

  2. Natrzeć dobrze solą, czosnkiem i majerankiem.

  3. Włożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc), żeby mięso dobrze "przeszło" przyprawami.

  4. Piekarnik nagrzać na maxa.

  5. Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody i podlać mięso (nie za mocno).

  6. Wstawić mięso w naczyniu żaroodpornym z przykrywką do piekarnika nagrzanego na maxa i piec 15 min.

  7. Po 15 min. zmniejszyć temperaturę do 160 st. i piec ok. 1 godziny (po godzinie sprawdzać mięso wbijając drewniany patyczek - musi być miękkie, nie może się przyklejać do patyczka).

  8. Wyjąc i ostudzić.

  9. Cienko pokrojone idealne do kanapek. Pokrojone w plastry ok 2 cm grubości świetne np. z ciemnym sosem pieczeniowym i pieczarkami jako danie obiadowe :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mole3 13 lutego 2010 Uwielbiam tak przygotowane mięso - do kanapek najlepsze. Pozdrawiam.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń