Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowe Hot Dogi.

Domowe Hot Dogi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 491 Ocena: 8903

Dodano:

Odsłon: 1657

Proste i smaczne hot dogi,które dziś przygotowałam można śmiało zabrać w teren,czyli piknik,dłuższy spacer,a może do parku :-) Są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.Za oknem wiosna tak,więc czas na wypady poza miasto,na łono natury :-)

Składniki

  • 8 szt.
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g drożdży świeżych
  • Nadzienie:
  • 4 szt.parówki paluszki (dł.18-20 cm)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego + 2 łyżki wody
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 30 g tartego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • oregano,bazylia do smaku lub łyżka przyprawy do pizzy
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia cebuli
  • żółtko+ łyżka mleka do posmarowania ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W miseczce wymieszać drożdże z cukrem i ciepłym,ale nie gorącym mlekiem,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.
    Masło roztopić.
    Do miski przesiać mąkę,wsypać sól,wlać wyrośnięte drożdże,ciepłą wodę,letnie masło i wyrabiać mikserem ok.10 min.
    Ciasto ma być gładkie i jednolite,elastyczne,wyjąć gotowe ciasto uformować kulę a miskę posmarować olejem,wrzucić z powrotem ciasto,przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,podwojenia objętości na ok.1 godz.

  2. W tym czasie przygotować cebulę,obrać,umyć i pokroić w piórka,przysmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju,do miękkości,wrzucić przecier pomidorowy wymieszany z wodą i chwilkę smażyć,mieszając do połączenia,przyprawić solą,pieprzem,oregano i bazylią lub przyprawą do pizzy,zdjąć z ognia.
    Gdy cebulka przestygnie wrzucić posiekaną natkę pietruszki.

  3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy na blacie,formujemy je w wałek i dzielimy na 8 równych części.
    Każdą z części wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok.8x14 cm.
    Smarujemy łyżeczką cebuli,nakładamy pół parówki,

  4. rolujemy,boki sklejamy i zawijamy pod spód.
    Układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na ok 30 min.do napuszenia.
    Napuszone hot dogi smarujemy roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka,

  5. posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika.

  6. Pieczemy w temp.180 C ok.20 min.do zarumienienia na wierzchu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 01 kwietnia Bardzo pomysłowe, wypad w teren nie groźny ;-d

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ElMar 31 marca Pożywne bułeczki na dłuższe wyprawy:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 30 marca Ale serwujesz pyszności...mniam...:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 30 marca Ach, lubię takie bułeczki drożdżowe :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 30 marca Cudenka!!! chetnie bym zjadla, dla mnie to przepis miesiaca :D Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 30 marca Teraz to bym dwa takie chapnął, jak nic hihi. Pysznie wyglądają, mniami ;) Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń