Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak jaj z chrzanem jest obłędny postanowiłam wymyślić coś nowego i efektownego na świąteczny stół. Połączenie smaku i tekstury, jaja, galarety i farszu z chrzanem wypadło rewelacyjnie.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 98
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 41
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 109
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 98
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 41
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 109
Składniki
Ugotowałam jaja 8 minut. Przekroiłam je wzdłuż wraz ze skorupkami ostrym nożem tak aby powstały "mniejsze" i większe" polówki. Wyjęłam je ostrożnie łyżeczką.
"Większe" połówki wyjętych jaj wyrównałam aby się stały połówkami. Wyjęłam wszystkie żółtka, dodałam chrzan, sól i pieprz do smaku i posiekany szczypiorek.
Farsz uformowałam dłońmi w kulki i włożyłam je jak całe żółtka do jaj. Rozpuściłam w podgrzanym bulionie żelatynę i wlałam ją do skorupek- do poziomu trochę niższego niż pół. Dodałam drobniutko pokrojoną marchewkę, lubczyk i chili.
Gdy galareta zaczęła tężeć przyłożyłam jaja z farszem do wypełnionych skorupek i docisnęłam. Teraz trzeba chwile poczekać. Smacznego :)