Do góry

Przekąski Przepis na:

Ketchupowe bułki z kurczakiem, cukinią i papryką

Ketchupowe bułki z kurczakiem, cukinią i papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 122

Dodano:

Odsłon: 549

Przepyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem ketchupu nadziane kurczakiem i letnimi warzywami. Polecam.

Składniki

  • Ciasto;
  • 4,5 szklanki mąki pszennej typ450,
  • 2 łyżki cukru,
  • 20 dag drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki ketchupu,
  • 8 łyżek oleju,
  • Szczypta soli.
  • Farsz;
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1 mała cukinia,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół żółtej papryki,
  • 1 mała cebula,
  • sół i pieprz do smaku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonej bazylii.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 30 minut.

    Farsz;

    Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę.
    Cukinię i cebulę obieramy.
    Warzywa kroimy w kostkę.
    Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy.
    Wrzucamy mięso i warzywa. Przyprawiamy i smażymy około 10 minut.
    Lekko studzimy.

    Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy. Wykładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi formując kulkę.

    Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 05 października Apetyczne:)Właśnie piekę:) Jutro jedziemy na grzybobranie i zamierzam zabrać je jako przekąskę:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń