Do góry

Przekąski Przepis na:

Klasyczna szynka drobiowa z szynkowaru

Klasyczna szynka drobiowa z szynkowaru

Autor:

Przepisów i artykułów: 392 Ocena: 3529

Dodano:

Odsłon: 1513

Czy pamiętacie, jak smakowały dawne prawdziwe, dobre wędliny? Ich smak i zapach nierozerwalnie łączy się z naszymi wspomnieniami ze stołu rodzinnego, na którym królowały pyszne domowe wędliny, przyrządzone przez naszą babcię, czy rodziców. Ten wspaniały smak pozostał w pamięci. Niestety czasy prawdziwych wędlin odeszły w zapomnienie, a ich miejsce zajęły produkty wędlinopodobne, naszpikowane chemią, fosforanami i konserwantami, które ani nie smakują, ani nawet nie wyglądają tak jak kiedyś. Dlatego już jakiś czas temu zrezygnowaliśmy ze sklepowej wędliny i robimy ją w domu sami. Jeśli też tęsknicie za tym niepowtarzalnym smakiem wędlin z dawnych lat zachęcam Was do przygotowania domowej wędliny z pomocą szynkowaru. Przyrządzanie takiej wędliny jest bardzo proste, a efekt niezwykle smakowity! Klasyczna szynka drobiowa jest wspaniała w smaku, delikatna i soczysta. Pachnąca, apetyczna i zwarta, dzięki czemu bez problemu można ją kroić w cienkie plasterki. To prosty sposób na wspaniałą wędlinę bez barwników i sztucznych dodatków. Z pewnością posmakuje nie tylko miłośnikom swojskiej kuchni i nada niepowtarzalny smak każdej kanapce!

Składniki

  • 1,2 kg filetów z kurczaka ze skórą
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 100 ml zimnej wody
  • 2 łyżeczki soli peklowej *
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu białego
  • 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
  • ½ łyżeczki cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Klasyczna szynka drobiowa z szynkowaru

Przygotowanie

  1. Filety oczyszczamy, zdejmujemy skóry i kroimy w kostkę różnej wielkości, jednak nie większa niż 2 cm. Skóry i jeden filet z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól peklową, żelatynę, wodę oraz pozostałe przyprawy. Mięso bardzo dokładnie wyrabiamy przez 3-4 minuty, aż będzie szkliste.
    Woreczek foliowy wkładamy do szynkowaru i partiami przekładamy mięso, dokładnie ugniatając każdą warstwę dodanego mięsa. Dzięki temu pozbędziemy się powietrza. Koniec woreczka mocno zakręcamy i dociskamy sprężyną, zamykając szynkowar. Wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny.

  2. Po tym czasie szynkowar wkładamy do wysokiego garnka, zalewamy wodą tak, aby sięgała do około 2 cm ponad poziom mięsa znajdującego się w szynkwarze. W garnku umieszczamy termometr i na najwyższej mocy palnika podgrzewamy garnek. Kiedy woda osiągnie temperaturę 80-85'C zmniejszamy gaz i parzymy mięso przez 1,5 godziny, cały czas utrzymując temperaturę 85'C.
    Szynkowar wyjmujemy ostrożnie z wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 -48 godzin. Po tym czasie szynkowar otwieramy i wyjmujemy szynkę. Jeżeli szynka nie chce wyjść należy zanurzyć dno szynkowaru w ciepłej wodzie.
    Smacznego!

    Odnośniki

    * soli peklowej należy użyć zgodnie z opisem na opakowaniu
    -użyłam szynkowaru o pojemności 1,5 kg

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń