Do góry

Przekąski Przepis na:

Kurczak w panierce z chipsów śmietankowo - cebulowych

Kurczak w panierce z chipsów śmietankowo - cebulowych

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2237

Dodano:

Odsłon: 1404

Delikatne mięso z udek z kurczaka pokryte pełną smaku, chrupiącą panierką z chipsów ziemniaczanych i zapiekane w piekarniku, to pomysł na przepyszną i prostą do przygotowania przekąskę, bez udziału głębokiego oleju.

Składniki

  • ok. 680 gram udek z kurczaka (bez kości i skóry)
  • 3 szklanki drobno pokruszonych chipsów śmietankowo-cebulowych
  • 2 szklanki chudej maślanki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól + pieprz czarny
  • garść świeżej natki pietruszki
  • DO SOSU MUSZTARDOWEGO:
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak w panierce z chipsów śmietankowo - cebulowych

Przygotowanie

  1. Udka z kurczaka dokładnie umyć, pozbawić skóry, oddzielić mięso od kości
    i pokroić w kostkę.
    Chipsy o smaku śmietankowo - cebulowym drobno pokruszyć w ilości 3 szklanek
    i przesypać do miseczki lub na głębszy talerz.
    3 ząbki czosnku drobno posiekać.
    Masło roztopić w ilości 1/4 szklanki.
    Drobno posiekać garść świeżej natki pietruszki.

  2. Do dużej miski dodać pokrojone w kostkę mięso z udek kurczaka, 2 szklanki chudej maślanki, 3 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 łyżeczkę suszonej bazylii, 1 łyżeczkę suszonego oregano, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, sól oraz pieprz do smaku.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut, aby mięso zamarynowało się.

  3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
    Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    W międzyczasie przygotować sos musztardowy: do miseczki dodać 1/4 szklanki majonezu, 2 łyżki miodu, 3 łyżeczki musztardy Dijon oraz 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany sos przykryć i wstawić do lodówki.

  4. Zamarynowane kawałki mięsa z kurczaka obtaczać dokładnie z każdej strony w pokruszonych drobno chipsach śmietankowo - cebulowych.
    Następnie układać na przygotowanej blasze do pieczenia w jednej warstwie.
    Kiedy wszystkie znajda się na blasze, skropić je równomiernie odrobiną rozpuszczonego masła i wstawić do piekarnika.

  5. Piec ok 20-25 minut lub do momentu uzyskania ulubionego przez nas stopnia podpieczenia, pamiętając aby w międzyczasie przewrócić kawałki kurczaka na druga stronę.

    Chrupiące kąski z kurczaka podawać z uprzednio przygotowanym sosem musztardowym (lub innym ulubionym sosem) posypane drobno posiekaną natką z pietruszki.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 grudnia 2020 Super, lubię takie tematy :) Przy okazji polecam zrobić kurczaka w płatkach kukurydzianych z miodem i orzeszkami.
Będzie Pani zadowolona, będzie Pani zadowolona ;p
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń