Do góry

Przekąski Przepis na:

Kurkumowe drożdżowe bułeczki z kiełbaską i papryką

Kurkumowe drożdżowe bułeczki z kiełbaską i papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 475

Dodano:

Odsłon: 421

Super bułeczki idealne na domopwe przyjęcie. Polecam.

Składniki

  • Ciasto;
  • 4,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 20 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki herbaty imbirowo-kurkumowej,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 8 łyżek oleju,
  • Szczypta soli.
  • Farsz;
  • 150 g kiełbasy swojskiej,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • szczypta chilli,
  • szczypta kurkumy,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 5-10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiam na 105-20 minut w ciepłe miejsce.

    Farsz;

    Cebulę obieramy i kroimy wraz z papryką i kiełbaską w drobną kostkę. Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy warzywa i kiełbaskę i smażymy ma małym ogniu aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy i chwilkę jeszcze duzimy. Przygotowany farsz studzimy.

    Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy. Wykładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi formując kulkę. Bułeczkę oprószamy lekko słodką papryką.

    Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

    Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń