Do góry

Przekąski Przepis na:

Marynowane pąki czosnku niedźwiedziego

Marynowane pąki czosnku niedźwiedziego

Autor:

Przepisów i artykułów: 397 Ocena: 3628

Dodano:

Odsłon: 118

Czosnek niedźwiedzi o tej porze roku jest bohaterem w naszej kuchni. Śmiem nawet stwierdzić, że chyba jesteśmy od niego uzależnieni. Dzięki niemu nasz talerz jest zawsze zdrowy, taki wiosenny i kolorowy! W kwietniu z łanów zielonych liści niewinnie już wyglądają pierwsze pąki, które niebawem rozwiną się w piękne białe kwiaty. Wtedy liście czosnku niedźwiedziego nie są już tak aromatyczne i delikatne. Tak więc teraz jest dobry moment na przygotowanie zapasów na zimę. Wszystkie części tej leczniczej rośliny są jadalne - od liści po cebulki, więc wykorzystujemy go na wszelkie możliwe sposoby. Kwiaty czosnku niedźwiedziego można wykorzystać do dekoracji sałatek, ale ich pąki smakują wspaniale! Marynowane pąki mają intensywniejszy i ostrzejszy smak niż same liście. Przypominają marynowaną cebulkę, świetnie udają kapary. Ten lekko pikantny dodatek podkreśli smak sałatki, pasty czy twarożku. Będzie również smaczną dekoracją zupy lub hummusu.

Składniki

  • 150 g pąków czosnku niedźwiedziego
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 150 wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
  • 1 liść laurowy
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Marynowane pąki czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie

  1. Pączki czosnku niedźwiedziego, przebieramy, oczyszczamy i ucinamy łodyżki. Małe słoiczki myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Napełniamy je pączkami i odstawiamy na bok.
    Do wody dodajemy cukier, pieprz kolorowy, liść laurowy oraz sól. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty. Następnie dodajemy ocet jabłkowy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowaną zalewą wypełniamy każdy słoiczek. Od razu mocno zakręcamy, odwracamy słoiczki do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia.
    Jeśli chcecie kapary przechować na dłużej, warto je dodatkowo zapasteryzować. Zakręcone słoiki wkładamy do garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoiczków i gotujemy 5-7 minut od zagotowania się wody. Po tym czasie wyjmujemy ostrożnie z wody i odwracamy do góry dnem.
    Smacznego!

  2. Uwagi dodatkowe
    - marynowane pąki dobre są już na drugi dzień, jednak lepiej jak postoją przynajmniej tydzień
    - po otwarciu należy przechowywać słoiczek w lodówce do 4 tygodni
    - zrywamy nierozwinięte pąki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń