Do góry

Przekąski Przepis na:

Mini paluszki kalafiorowo - serowe

Mini paluszki kalafiorowo - serowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1836

Dodano:

Odsłon: 156

Łatwy przepis na kalafiorowo - serowe mini paluszki, które mogą stanowić zdrową i przepyszną przekąskę albo dodatek do każdego dania. Polubią je nawet najbardziej wybredni domownicy.

Składniki

  • kalafior
  • 1 duże jajko
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki startego sera cheddar
  • 1/4 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz czarny
  • ketchup (do podania opcjonalnie)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mini paluszki kalafiorowo - serowe

Przygotowanie

  1. Kalafior pozbawić liści, dokładnie odczyścić i podzielić na różyczki.
    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
    Ser parmezan oraz ser cheddar zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, każdy w ilości ok. 1/4 szklanki.
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. W średnim rondlu doprowadzić wodę do wrzenia.
    Umieścić różyczki kalafiora na sitku do gotowania na parze, umieścić nad wrzącą wodą i gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut. (do czasu, aż będą łatwe do przekłucia widelcem)
    Ugotowane różyczki kalafiora wrzucić do robota kuchennego i miksować przez ok. 10 sekund.
    Następnie rozdrobnionego kalafiora przełożyć na czystą ściereczkę kuchenną i odsączyć z niego jak najwięcej wody.

  3. Odsączony z wody kalafior wrzucić do dużej miski.
    Do miski dodać 1/4 szklanki mąki, 1 duże jajko, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, 1/4 szklanki startego sera cheddar, 1/4 szklanki startego sera parmezan, sól oraz pieprz do smaku i dokładnie wymieszać na jednolita masę.
    Pozostawić na ok. 5 minut aby smaki mogły się połączyć.

  4. Z tak przygotowanej masy kalafiorowo - serowej formować odpowiadającej nam wielkości paluszki i układać je równomiernie na przygotowanej blasze do pieczenia.
    Wszystkie paluszki spryskać odrobiną oleju do smażenia (można także użyć gotowego spray'u do gotowania) i wstawić do nagrzanego piekarnika.

  5. Paluszki piec przez ok. 20 minut lub do momentu, aż uzyskają ulubiony przez nas stopień podpieczenia (pamiętając aby w międzyczasie przewrócić je na drugą stronę).

    Tak przygotowane kalafiorowo - serowe paluszki podawać osobno jako przekąskę z dodatkiem na przykład ketchupu lub też jako dodatek do ulubionego dania mięsnego albo wegetariańskiego.



    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 3 dni temu Insi, mogę Cię zaadoptować do rodziny? Będziesz taką młodsza siostrą ;p

SUPER żarełko i aż chciało by się więcej ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń