Do góry

Przekąski Przepis na:

Mule

Mule

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 28

Dodano:

Odsłon: 145

Mule, to inaczej omułki jadalne (potocznie zwane małżami) – owoce morza importowane do Polski najczęściej z Holandii i Belgii. Kilogram muli kosztuje około 20 złotych. Mule z białym winem to doskonały pomysł na obiad lub romantyczną kolację dla dwojga.

Składniki

1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mule

Przygotowanie

  1. Małże wyszorować, zeskrobać narośla z muszli i oderwać bisiory, tzn. włókniste nitki. Dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć. W trakcie czyszczenia nie moczyć w wodzie, bo się otworzą.
    Cebulki obrać i drobno posiekać. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać same listki.
    W rondlu roztopić masło na średnim ogniu, zeszklić cebulę. Wlać białe wino, dodać pietruszkę (trochę zostawić do dekoracji), zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia.
    Dodać małże i gotować pod przykryciem przez 5 - 6 minut na dużym ogniu, aż małże się otworzą. Mniejsza ilość muli może potrzebować nieco mniej czasu na otwarcie muszli.
    W trakcie gotowania 2-3 razy potrząsnąć rondlem aby małże równomiernie się gotowały. Zestawić z ognia, wyrzucić mule, które się nie otworzyły. Posypać pozostałą natką i zaraz podawać.
    Mule cenione są nie tylko za oryginalny i wyrafinowany smak, ale także za cenne właściwości odżywcze. Poza tym te niepozorne owoce morza uważane są za jeden z afrodyzjaków. Chociaż w rejonie Morza Śródziemnego mule cieszą się nieustanną popularnością, w Polsce nadal nie są doceniane.☺

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 27 kwietnia Od dawna mi się marzą, ale jakoś zawsze bałam się zrobić. Może czas spróbować :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń