Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztetowa wieprzowa

Pasztetowa wieprzowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 112

Dodano:

Odsłon: 5189

Swojski wyrób, niektórzy wyżej sobie cenią, niż np. kiełbasę wiejską. Prosty, szybki do wykonania, pyszny. Wielokrotnie sprawdzony, szybko znika ze stołu. UWAGA: Jeśli kogoś przeraża konieczność nadziewania jelit, pasztetową można zapasteryzować w słoikach - wtedy można ją dłużej przechowywać.

Składniki

  • 1,5 kg podgardla
  • 0,5 kg wątroby
  • 2 duże cebule
  • 6 bułek
  • 3 jajka
  • 3 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pasztetowa wieprzowa

Przygotowanie

  1. Podgardle pokroić w drobne kawałki ( np. 3 x 3 cm ) i dusić w wodzie razem z cebulą do miękkości.

  2. Wątrobę zaparzyć ( lub krótko gotować ).

  3. Bułki zamoczyć w wystudzonym wywarze z podgardla.

  4. Wszystko przemielić na drobnym sitku.

  5. Dodać jajka surowe, tartą bułkę, przyprawy. Masę wyrobić, napełnić jelito ( może być foliowe średniej grubości ).

  6. Włożyć do gorącej wody, gotować na wolnym ogniu 40 minut.

  7. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia w chłodne miejsce. Następnie włożyć do lodówki, by pasztetowa stężała i można ją było kroić nożem na plastry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń