Przekąski Przepis na:
PIECZARKI W CIEŚCIE

Składniki
- jajka, 2 sztuki
- pieczarki, 450 g
- mąka, 250 g +2 łyżki do panierowania
- piwo, 1 szklanka
- olej, 2 łyżki
- sól
- olej do smażenia
5-6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Oddzieliś żółtka od białek.Mąkę połączyć z żółtkami,2 łyżkami oleju i piwem.Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli i gotową pianę dodać do ciasta.Delikatnie mieszając,połączyć.
-
Pieczarki oczyścić,przepłukać i obtoczyć w mące.( ja jeszcze do mąki dodaje odrobinę soli) Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy.Pieczarki zanurzamy w cieście i wrzucamy do do garnka.Smażymy aż będą rumiane.
-
Następnie osączyć z nadmiaru tłuszczu na kuchennym papierze lub ręczniku papierowym.Podawać na ciepło z sosami np.sosem czosnkowym lub słodko-kwaśnym.
Komentarze do przepisu (11)

lilaniki 01 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Do ulubionych:)4 Kto głosował? | Odpowiedz