Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczeń

Pieczeń

Autor:

Przepisów i artykułów: 368 Ocena: 3015

Dodano:

Odsłon: 6567

W obecnych czasach domowe wędliny zyskują na wartości. Aromatyczne i apetyczne domowe wędliny nie mają sobie równych wśród sklepowych produktów, które nafaszerowane chemią niemalże świecą w ciemności. Ich zaletą jest to, że są wyjątkowo smaczne, zdrowsze i wbrew pozorom tańsze. U nas w domu wędlin nie jadamy zbyt często, ale pieczony schab, szynka czy pieczeń zawsze znajdzie swoich amatorów. Dziś zapraszam Was na wspaniałą pieczeń. Przygotowanie jej nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości i czasu. Zapewniam Was jednak, że końcowy efekt z pewnością Was zaskoczy. Pieczeń jest pachnąca, wyjątkowo aromatyczna i smaczna. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole jak i na co dzień do kanapek.

Składniki

  • 700 g szynki wieprzowej
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 500 g boczku surowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 8 g majeranku
  • 8 g pieprzu czarnego
  • 30 g soli peklowej
  • Dodatkowo
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku
  • zimna woda
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Łopatkę oraz boczek mielimy w maszynce do mięsa. Szynkę kroimy w niewielkie kawałki i dodajemy do zmielonego mięsa. Dodajemy sól peklową, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie dodajemy do mięsa wodę i dokładnie wyrabiamy. Wody dodajemy na wyczucie. Mięso powinno dobrze się kleić podczas wyrabiania, ale nie może być zbyt rzadkie.Tak przygotowane mięso przekładamy do foremek. Foremki przykrywamy papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 20 minut, aby pieczeń ładnie się zrumieniła. Jeszcze ciepłą pieczeń obsypujemy słodką papryką i majerankiem. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 16 września 2018 Każda wędlinka domowa pieczeń, pasztet, kiełbaska - jest lepsza od reklamowanych najlepszych wędlin. Przyprawiamy tak jak lubimy, dodajemy to co lubimy. Fajny przepis, cudnie wygląda - do zrobienia :):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 28 sierpnia 2018 Przepyszna,pięknie wygląda,aż ślinka leci :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 28 sierpnia 2018 Przepyszna pieczeń,Gosia masz tak wspaniałe przepisy,piękne zdjęcia,myślę,że zostaną zauważone w ostatniej edycji,inni potrafili nadawać na produkty Ambition,że szmelc,tandeta ,a załapali si na nagrody....myślę,że Twoje przepisy powinny teraz wygrać:) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń