Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczona dynia z kruszonką

Pieczona dynia z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 10198

Dodano:

Odsłon: 6557

Pieczona dynia z kruszonką z suszonymi pomidorami

Składniki

  • pół kg dyni hokkaido
  • duża kromka chleba razowego
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • 1 ząbek czosnku
  • garść rukoli
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Nie ma potrzeby jej obierać, po upieczeniu jest tak miękka, że można ją spokojnie zjeść. Chleb, pomidory i czosnek miksujemy w robocie kuchennym. Jeżeli go nie posiadacie, chleb można pokruszyć, pomidory i czosnek bardzo drobno posiekać i dokładnie wymieszać rękami. Dynię wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą i pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie, posypujemy ją kruszonką i wszystko pieczemy kolejne 10 min. Przed podaniem doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy rukolą (ja ją lekko poszatkowałam).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń